Jakie noże kuchenne?
Podstawowe noże do kuchni
Żadna kuchnia się bez nich nie obędzie. Pełnią ważną, ale bardzo niewdzięczną rolę. Dlaczego niewdzięczną? Ponieważ zwraca się na nie uwagę, dopiero kiedy przestają być niezawodne. Póki spisują się bez zarzutu – nikt się nimi nie przejmuje. Pora bliżej przyjrzeć się nożom i sprawdzić, jakie noże kuchenne są niezbędne w Twojej kuchni.
Bo tak, może nie wiesz, ale noże naprawdę można podzielić ze względu na to, jaką pełnią funkcję. To nie tak, że wszystkie mają po prostu kroić – jasne, to ważne, ale istotne jest również to, co będzie krojone. Dlatego też można wyróżnić kilka typów, a raczej rodzajów, które są niezbędne w kuchni. Niezbędne, bo służą do wygodnego krojenia, siekania, nacinania i rozdrabniania najpopularniejszych produktów, z którymi na pewno masz do czynienia na co dzień. Zacznijmy od podstaw – noża, bez którego nie może istnieć żadna kuchnia, czyli noża uniwersalnego. Jest on zazwyczaj długi na ok. 20 cm i używa się go do prostego krojenia mięsa, warzyw czy owoców. To zdecydowanie najpopularniejszy z noży, jednak nie zawsze się sprawdza, więc warto mieć także kilka innych.
Jeśli na przykład zechcesz pokroić chleb, to uniwersalny nie będzie już tak skuteczny. Wtedy sięgniesz po nóż do pieczywa, który charakteryzuje się wąskim i ząbkowanym ostrzem. Takie zestawienie idealnie nadaje się do bochenków chleba, bułek i rogalików. Nie poradzi sobie za to w przypadku siekania czy rozdrabniania. Jeśli chcesz zrobić to precyzyjnie i wygodnie, sięgniesz po nóż szefa kuchni. Długi na ponad 12 cm, dosyć szeroki, przez co sprawia wrażenie niebezpiecznego. Taki idealnie nadaje się do krojenia warzyw, mięsa i owoców – znacznie lepiej niż uniwersalny.
Jednak ani nożem szefa kuchni, ani uniwersalnym, nie obierzesz ziemniaków czy innych warzyw – no, albo przynajmniej nie powinieneś próbować – do tego będzie potrzebny mały, niepozorny nożyk, czyli nóż do obierania. Jego rozmiary nie powinny przekraczać 7 cm – im dłuższe ostrze, tym trudniej się nim operuje, a obieranie wymaga przecież precyzji. Taki nożyk to must-have w Twojej kuchni.
Mniej potrzebny, ale również przydatny będzie nóż do filetowania. Spiczasta końcówka pomaga oddzielać mięso od kości, przez co filetowanie jest dużo prostsze, niż w przypadku pracy z nożem uniwersalnym. Warto wspomnieć także o nożu do sera – otwory w ostrzu uniemożliwiają przyklejenie się plasterków. To wygodne rozwiązanie i na pewno będzie przydatne w kuchni – w końcu kto nie lubi sera?!
Taki zestaw na pewno pomoże sprawnie pracować. Może nawet zaczniesz rozpoznawać poszczególne noże ze swojej kolekcji? Jedno jest pewne – im większa jest Twoja kolekcja, tym większe prawdopodobieństwo, że praca w kuchni będzie wygodna i komfortowa! To niedrogi wydatek, który posłuży przez lata, więc nigdy nie oszczędzaj na nożach i dbaj o nie od czasu do czasu!
Autor
- Jest doświadczonym redaktorem serwisu budowlanego. Specjalizuje się w tematyce budownictwa i remontów. Dzięki swojej wiedzy i pasji, jest w stanie dostarczać czytelnikom wartościowych i rzetelnych informacji dotyczących tej branży. Basia jest zaangażowana w swoją pracę i dąży do ciągłego rozwijania swoich umiejętności, aby jeszcze lepiej spełniać oczekiwania swoich czytelników.
Latest entries
Ogród5 lutego 2025Sauna ogrodowa – luksusowy dodatek do Twojego ogrodu!
Dekoracje9 stycznia 2025Jaka palma do domu?
Ogród7 stycznia 2025Jak sadzić tulipany w wytłaczankach?
Porady wnętrzarskie2 stycznia 2025Ciekawe pomysły na ścianę w salonie
Uważasz, że to był dobry artykuł? A może coś jest niezrozumiałe?
Autor tego materiału czeka na Twój komentarz. Serio.