Co na podłogę w kuchni?
Ludzie eksperymentują, szukają nowych rozwiązań i nie zatrzymują się – zwłaszcza w przypadku aranżacji wnętrza. Pod lupę trafiają już nie tylko meble, ale też listwy przypodłogowe, dodatki czy sama podłoga. Wcześniej brano pod uwagę tylko i wyłącznie płytki, ale te czasy już dawno minęły. Co dzisiaj kładzie się na podłogę w kuchni? Niemalże wszystko!
Nie ma w tym krzty przesady. Co prawda popularne płytki ciągle są częstym wyborem, ale nie jedynym. Coraz częściej pojawia się także drewno, korek, cegła, beton, panele, lastryko lub najzwyklejsza wykładzina. Jak widzisz, wybór jest spory. Dlatego też coraz częściej pojawiają się pytania rozterki – co dać na podłogę w kuchni? Wiele zależy od tego, jakie efekty planujesz uzyskać.
Kuchnia jest w końcu „miejscem podwyższonego ryzyka”, a wie to każdy, kto choć raz upuścił na podłogę talerz, garnek lub zwykłą szklankę. Z praktycznego punktu widzenia, podłoga musi być odporna na takie wypadki. Dlatego też drewno zawsze wzbudza wiele kontrowersji. Czy słusznie? Czy drewniana podłoga nie poradzi sobie z codziennym gotowaniem? To zależy. Przede wszystkim od Ciebie.
Drewno może być wytrzymałe. Może też być odporne. Jest tylko jeden szkopuł – pielęgnacja i związana z nią konserwacja. Bez tego drewniana podłoga nie będzie świetnym pomysłem, bo wcześniej czy później dojdzie do uszkodzeń i związanego z tym dyskomfortu. Nie można jednak ukryć, że drewniana podłoga jest popularna – głównie ze względu na fenomenalny design. Drewno zawsze się dobrze prezentuje i stosunkowo łatwo je łączyć z pozostałymi elementami, które składają się na aranżację wnętrza. Dlatego też, mimo obaw o stan podłogi, ludzie po drewno chętnie sięgają. Możliwość konserwacji sprawia, że drewniana podłoga w kuchni daje zarówno funkcjonalność, jak i estetykę, a to już solidny argument, nieprawdaż?
Co zamiast płytek w kuchni?
Jak się okazuje, drewno wcale nie jest tak złym pomysłem, jak mogłoby się to wydawać. Oczywiście trzeba wziąć pod uwagę rodzaj drewna – do kuchni najlepszymi kandydatami będą jesion oraz dąb. Świetnie sprawdzą się także drzewa egzotyczne, takie jak merbau, jatoba czy teak. Parkiety i deski trójwarstwowe – to na pewno będzie lepsze od litych desek.
Kamień wydaje się pewniejszym wyborem. Na pewno będzie trwalszy i bardziej odporny na wszelkie przeciwności. Nie będzie też dużo gorszy pod względem estetycznym. Wszystko sprowadza się więc do dwóch czynników – Twojego gustu oraz aranżacji wnętrza. W przypadku kuchni w stylu skandynawskim czy klasycznym zdecydowanie lepsza będzie podłoga drewniana. Jeśli stawiasz na minimalizm i modernistyczne wnętrze, możesz zapomnieć o drewnie – najpewniej będzie się ono gryzło z wizją Twojej kuchni.
Jak widzisz, wszystko jest w Twoich rękach. Płytki to nie jedyne rozwiązanie i warto o tym pamiętać. W końcu każda kuchnia jest wyjątkowa i zasługuje na wyjątkową aranżację, czyż nie? Powodzenia w aranżacji!
Autor
- Jest doświadczonym redaktorem serwisu budowlanego. Specjalizuje się w tematyce budownictwa i remontów. Dzięki swojej wiedzy i pasji, jest w stanie dostarczać czytelnikom wartościowych i rzetelnych informacji dotyczących tej branży. Basia jest zaangażowana w swoją pracę i dąży do ciągłego rozwijania swoich umiejętności, aby jeszcze lepiej spełniać oczekiwania swoich czytelników.
Latest entries
- Wnętrza23 kwietnia 2024Czajnik elektryczny czy gazowy?
- Remont16 kwietnia 2024Drzwi przylgowe czy bezprzylgowe?
- Remont9 kwietnia 2024Odpływ liniowy czy brodzik?
- Remont2 kwietnia 2024Schody jesionowe czy dębowe?
Uważasz, że to był dobry artykuł? A może coś jest niezrozumiałe?
Autor tego materiału czeka na Twój komentarz. Serio.