Barbara Zadrożna CZYTAJ BIO AUTORA

Przeczytanie tego artykułu zajmie Ci: 5 min.

Co na podłogę w kuchni?

Ludzie eksperymentują, szukają nowych rozwiązań i nie zatrzymują się – zwłaszcza w przypadku aranżacji wnętrza. Pod lupę trafiają już nie tylko meble, ale też listwy przypodłogowe, dodatki czy sama podłoga. Wcześniej brano pod uwagę tylko i wyłącznie płytki, ale te czasy już dawno minęły. Co dzisiaj kładzie się na podłogę w kuchni? Niemalże wszystko!

Nie ma w tym krzty przesady. Co prawda popularne płytki ciągle są częstym wyborem, ale nie jedynym. Coraz częściej pojawia się także drewno, korek, cegła, beton, panele, lastryko lub najzwyklejsza wykładzina. Jak widzisz, wybór jest spory. Dlatego też coraz częściej pojawiają się pytania rozterki – co dać na podłogę w kuchni? Wiele zależy od tego, jakie efekty planujesz uzyskać.

jaka podłoga do kuchni

Kuchnia jest w końcu „miejscem podwyższonego ryzyka”, a wie to każdy, kto choć raz upuścił na podłogę talerz, garnek lub zwykłą szklankę. Z praktycznego punktu widzenia, podłoga musi być odporna na takie wypadki. Dlatego też drewno zawsze wzbudza wiele kontrowersji. Czy słusznie? Czy drewniana podłoga nie poradzi sobie z codziennym gotowaniem? To zależy. Przede wszystkim od Ciebie.

Drewno może być wytrzymałe. Może też być odporne. Jest tylko jeden szkopuł – pielęgnacja i związana z nią konserwacja. Bez tego drewniana podłoga nie będzie świetnym pomysłem, bo wcześniej czy później dojdzie do uszkodzeń i związanego z tym dyskomfortu. Nie można jednak ukryć, że drewniana podłoga jest popularna – głównie ze względu na fenomenalny design. Drewno zawsze się dobrze prezentuje i stosunkowo łatwo je łączyć z pozostałymi elementami, które składają się na aranżację wnętrza. Dlatego też, mimo obaw o stan podłogi, ludzie po drewno chętnie sięgają. Możliwość konserwacji sprawia, że drewniana podłoga w kuchni daje zarówno funkcjonalność, jak i estetykę, a to już solidny argument, nieprawdaż?

Co zamiast płytek w kuchni?

Jak się okazuje, drewno wcale nie jest tak złym pomysłem, jak mogłoby się to wydawać. Oczywiście trzeba wziąć pod uwagę rodzaj drewna – do kuchni najlepszymi kandydatami będą jesion oraz dąb. Świetnie sprawdzą się także drzewa egzotyczne, takie jak merbau, jatoba czy teak. Parkiety i deski trójwarstwowe – to na pewno będzie lepsze od litych desek.

co zamiast płytek do kuchni

Kamień wydaje się pewniejszym wyborem. Na pewno będzie trwalszy i bardziej odporny na wszelkie przeciwności. Nie będzie też dużo gorszy pod względem estetycznym. Wszystko sprowadza się więc do dwóch czynników – Twojego gustu oraz aranżacji wnętrza. W przypadku kuchni w stylu skandynawskim czy klasycznym zdecydowanie lepsza będzie podłoga drewniana. Jeśli stawiasz na minimalizm i modernistyczne wnętrze, możesz zapomnieć o drewnie – najpewniej będzie się ono gryzło z wizją Twojej kuchni.

Jak widzisz, wszystko jest w Twoich rękach. Płytki to nie jedyne rozwiązanie i warto o tym pamiętać. W końcu każda kuchnia jest wyjątkowa i zasługuje na wyjątkową aranżację, czyż nie? Powodzenia w aranżacji!

Uważasz, że to był dobry artykuł? A może coś jest niezrozumiałe?

Autor tego materiału czeka na Twój komentarz. Serio.

MACIE RACJĘ. NAPISZĘ KOMENTARZ
0

Barbara Zadrożna

kuchnia jak marzenie
Kuchnia jak marzenie

Barbara Zadrożna

1 tydzień

okna jakiej firmy wybrać?
Jakiej firmy okna

Barbara Zadrożna

3 tygodnie

czego pies nie może zjeść
Czego pies nie może jeść?

Barbara Zadrożna

4 tygodnie

Czekamy na Twój komentarz

0 komentarzy na temat “Co na podłogę w kuchni?”

Napisz komentarz ...

Dodaj komentarz

Oceń:*

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *