Barbara Zadrożna CZYTAJ BIO AUTORA

Przeczytanie tego artykułu zajmie Ci: 5 min.

Jak nakryć do stołu wigilijnego?

Okres świąteczny jest wyjątkowym czasem, podczas którego pojawia się jedna z niewielu okazji, aby cała rodzina spotkała się przy wspólnym stole. Warto zadbać, aby wigilia była doskonała. Jak to osiągnąć?

Podczas świąt Bożego Narodzenia stół powinien być elegancki i zgodny z zasadami savoir-vivre. Warto wziąć pod uwagę nie tylko zastawę, ale również charakterystyczne wigilijne dekoracje. Poniżej znajdują się porady, które pozwolą zaprosić magię do stołu wigilijnego.

fot. unsplash zgodnie z licencją

Wybór koloru przewodniego

Tradycja wskazuje, że na wigilijnym stole powinien znaleźć się biały obrus, a pod nim odrobina siana symbolizującego żłóbek. Aktualnie coraz częściej wzbogaca się ten prosty wystrój o kolorowe elementy, które skutecznie podkreślają magię świąt Bożego Narodzenia.

Biała zastawa

Zawsze jest elegancka i pasuje do tradycyjnego wystroju. Można również pokusić się o białe naczynia ze złotymi obramowaniami, co pozwoli na łatwiejsze łączenie barw dodatkowych ozdób. Najlepiej przy tym sprawdzą się elementy złote, srebrne i czerwone. Mogą to być różnego rodzaju bombki, ozdoby wigilijne czy świeczki. Taka kolorystyka na stole podkreśli wyjątkowy i magiczny charakter świąt Bożego Narodzenia.

Czarna zastawa

Jest to dość ekscentryczny wybór, który zyskuje coraz więcej zwolenników. Czarne naczynia czasem budzą kontrowersje, ale nie można odmówić im uroku. Znakomicie sprawdzą się na białym obrusie, a monotonię barw można przełamać z pomocą czerwonego bieżnika położonego na stole oraz układając zielone serwetki. Znakomicie sprawdzą się również srebrne lub złote ozdoby.

Jakość zastawy

Święta Bożego Narodzenia są okresem, w którym warto sięgnąć po nieco bardziej luksusowe rozwiązania. Wiele osób posiada w domu zastawy „na specjalne okazje”. Wigilia jest takim właśnie momentem.

Przygotowując stół wigilijny, dobrze jest sięgnąć po delikatną porcelanę, która już sama w sobie jest wyjątkowa. W połączeniu z pięknymi dekoracjami i atmosferą świąt sprawi, że posiłek będzie lepszy niż nawet w najbardziej ekskluzywnej restauracji. Chcąc podkreślić nowoczesny wystrój stołu, można zdecydować się na naczynia o nietypowym kształcie (na przykład kwadratowe talerze).

Szczegóły robią wrażenie

Kiedy zastawa i sztućce zostaną już wybrane, warto pomyśleć o dodatkowych elementach ozdobnych. Tematyką przewodnią oczywiście są święta Bożego Narodzenia. W związku z tym znakomicie sprawdzą się uniwersalne świeczki o odpowiednio dobranym kolorze, ale również nieco bardziej charakterystyczne detale.

Serwetka ozdobiona pojedynczą szyszką lub gałązką świerku znacząco umili kolację i wprowadzi ciepłą atmosferę do mieszkania. Interesującym rozwiązaniem są również miseczki z żołędziami lub szyszkami i ustawionymi na nich barankami, niewielkie stroiki, suszone owoce (jabłka z pomarańczami i cynamonem), wianki adwentowe, kule śnieżne z motywem świąt czy drewniane podstawki pod szklankę z napisem „Wesołych świąt”. Trzeba oczywiście pamiętać, żeby nie przesadzić z ilością ozdób. Powinny one stanowić jedynie klimatyczny dodatek i nie utrudniać świętowania.

Savoir-vivre i nakrywanie do stołu

Wielu osobom problem sprawia również prawidłowe ustawienie naczyń i sztućców. Poniżej znajduje się krótki i prosty poradnik, który skutecznie rozwieje wszelkie wątpliwości.

Podstawowe nakrycie stołu wigilijnego obejmuje:

  • duży talerz – naczynie przeznaczone na danie główne powinno znajdować się idealnie na środku nakrycia
  • głęboki talerz – naczynie na zupę ustawiane jest na dużym talerzu
  • widelec – powinien leżeć po lewej stronie talerza widełkami do góry
  • nóż – powinien leżeć po prawej stronie talerza, ostrzem zwróconym w stronę naczynia
  • łyżka – ułożona po prawej stronie noża
  • łyżeczka deserowa – jej miejsce jest nad talerzem (równolegle do krawędzi stołu)
  • kieliszek – ustawiany jest nad nożem i łyżką

Poza powyższymi niezbędnymi naczyniami warto także zadbać o serwetki. Na święta Bożego Narodzenia najlepiej sprawdzą się materiałowe serwetki ułożone w rulon i spięte specjalnym pierścieniem. Powinny być ułożone na głębokim talerzu na każdym nakryciu.

Drugą możliwością jest ustawienie jednorazowych serwetek w specjalnym stojaku w centralnej części stołu. Jeśli jednak mebel jest nieco większy, a spotkanie będzie liczniejsze, to można ustawić dwa stojaczki z serwetkami w równych odstępach, aby każdy mógł swobodnie po nie sięgnąć.

Autor

Barbara Zadrożna
Barbara Zadrożna
Jest doświadczonym redaktorem serwisu budowlanego. Specjalizuje się w tematyce budownictwa i remontów. Dzięki swojej wiedzy i pasji, jest w stanie dostarczać czytelnikom wartościowych i rzetelnych informacji dotyczących tej branży. Basia jest zaangażowana w swoją pracę i dąży do ciągłego rozwijania swoich umiejętności, aby jeszcze lepiej spełniać oczekiwania swoich czytelników.

Uważasz, że to był dobry artykuł? A może coś jest niezrozumiałe?

Autor tego materiału czeka na Twój komentarz. Serio.

MACIE RACJĘ. NAPISZĘ KOMENTARZ
0

Barbara Zadrożna

Jest doświadczonym redaktorem serwisu budowlanego. Specjalizuje się w tematyce budownictwa i remontów. Dzięki swojej wiedzy i pasji, jest w stanie dostarczać czytelnikom wartościowych i rzetelnych informacji dotyczących tej branży. Basia jest zaangażowana w swoją pracę i dąży do ciągłego rozwijania swoich umiejętności, aby jeszcze lepiej spełniać oczekiwania swoich czytelników.
Oceń ten artykuł

Jak nakryć do stołu wigilijnego?

Oceń
Ocena 0/5 na podstawie ocen
Jak zrobić drapak dla kota
Jak zrobić drapak dla kota

Barbara Zadrożna

2 miesiące

Grzejnik aluminiowy czy stalowy?

Barbara Zadrożna

2 miesiące

Jak oczyścić wodę w oczku wodnym?

Barbara Zadrożna

2 miesiące

Jaka grubość podkładu pod panele?

Barbara Zadrożna

3 miesiące

Impreza w domu – jak urządzić dobrą domówkę?
Jak urządzić domówkę

Barbara Zadrożna

3 miesiące

Czekamy na Twój komentarz

0 komentarzy na temat “Jak nakryć do stołu wigilijnego?”

Napisz komentarz ...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *